OLIJFOLIE

We wisten al een tijdje dat onze volgende nieuwsbrief over onze olijfolie moest gaan. Hoe we dit moesten aanpakken was meer de vraag. Dus we kochten twee boeken en begonnen te lezen. Vonden veel informatie, waren vaak verbaasd, aangenaam verrast of geïnspireerd. we vonden antwoorden op vragen als welke olijfsoorten zijn er, hoe kun je olijfolie beoordelen, wat is belangrijk voor de kwaliteit, waarom is het zo gezond en nog veel meer. En al lezende raakten we meer en meer enthousiast over onze olijfolie. Dus voor deze ene keer zetten we onze kruiden even apart om ons enthousiasme te delen.

Oorsprong:
De door ons geïmporteerde olijfolie komt uit Portugal, provincie Alantejo. Afkomstig van een eeuwenoude olijfboomgaard, van het olijfras Galega. Hier worden de olijven geoogst en dezelfde dag nog koud geperst. Hiermee wordt de kwaliteit van de olijfolie voor een groot deel bepaald.

Kwaliteit:
Het zuurgehalte is het kenmerk van Extra Virgine Olijfolie en dient beneden 0,8 te zijn. In onze olijfolie is vorig najaar wel echt alles perfect gelopen, het resultaat is een cijfer van 0,13!

Gezondheid:
Als je je dan gaat verdiepen in de olijfolie, dan stuit je al snel op de gezondheidsvoordelen. Deze worden ook erkent door de World Health Organization en sinds 2010 staat het mediterraanse dieet (levensstijl), waar olijfolie een belangrijke rol in heeft, bij Unesco op de werelderfgoedlijst.
De belangrijkste stoffen die zorgen voor de gunstige gezondheidseffecten liggen in de onverzadigde vetzuren, polyfenolen en in oleocanthal. Op de internationale website over olijfolie vind je onderbouwde onderzoeksresultaten en nog veel meer! Hierbij de link: http://www.internationaloliveoil.org

Gebruik:
De meest gestelde vraag, die ik hoor over olijfolie, is of je het wel of niet mag verwarmen cq. verhitten. Het antwoord is Ja! Extra Virgine Olijfolie kun je verhitten zonder daarbij risico te lopen voor je gezondheid, het zogeheten rookpunt, de temperatuur waarboven de olie niet verhit mag worden ligt boven 180 graden Celsius. Met de daling van het oliezuurgehalte wordt de temperatuurtolerantie hoger. Extra Virgin Olijfolie heeft daarmee van alle plantaardige oliën de hoogste temperatuurtolerantie. Met een laag zuurgehalte kan het rookpunt oplopen tot boven 200 graden Celsius.
Zolang je dus zorgt dat de olie niet gaat roken is er niks aan de hand. Ook kun je er prima mee frituren, de huidige friteuses hebben immers een ingebouwde thermometer.
Let op, dit geldt alleen voor Extra Virgine Olijfolie! Vaak wordt gezegd: ik gebruik de goedkope olijfolie, uit de supermarkt, om in te bakken. Houdt er dan rekening mee dat dit olie is die in eerste instantie niet geschikt was om te eten, maar geraffineerd is. Na dit proces zijn alle inhoudsstoffen uit de olijfolie verdwenen, het is echt alleen nog maar ‘lege” olie waar vaak een fractie extra virgine aan toegevoegd wordt voor de smaak. Dan kom je weer bij een ander hoofdstuk dat heet voedselfraude. Dit hoofdstuk laat ik graag over aan de daarvoor gespecialiseerde deskundige, zoals bijvoorbeeld Prof. Chris Elliot.

Meer weten:
Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen over olijfolie te bespreken. We hebben slechts die dingen beschreven die wij het belangrijkste vinden en het meest van toepassing is op onze olijfolie. Wil je nog meer over olijfolie weten dan kan ik het boek van Wilma Van Grinsven-Padberg, -Olijfolie, het naslagwerk-, van harte aanbevelen. Zij heeft niet alleen dit boek geschreven, maar zij is tevens de enige officieel benoemde Olijfsommelier van Nederland! Ik heb haar ook bereid gevonden een kleine recensie te schrijven over onze olijfolie:

  “Ik heb de olijfolie mogen proeven en het is een mooie kwaliteit olijfolie die zeker ook voor de beginnende olijfoliegebruiker bijzonder geschikt is”  -Wilma van Grinsven-Padberg, olijfoliesommelier

Wilt u onze olijfolie zelf proberen klik dan op deze link:  https://degerdeneer.nl/product/olijfolie/